Министерот за внатрешни работи на Република Српска, Драган Лукач, ја негираше вината по обвиненијата за загрозување на безбедноста и нанесување телесни повреди на поранешниот пратеник, а сега градоначалник на Бања Лука, Драшко Станивуковиќ.

Лукач накусо пред Основниот суд во Бања Лука рече дека „не е виновен“ за ниту една од точките во обвинението.

Судењето треба да започне во рок од еден месец.

Лукач е обвинет за удирање по лице на Станивуковиќ во салата на Националното собрание на РС, за време на директен пренос на РТРС и телевизијата БН.

Сè се случи на 23 декември 2019 година, за време на Специјалната сесија на Националното собрание на РС, на која се дискутираше за Програмата за реформи на БиХ.

Тој, исто така, му упати закана дека „ќе заврши како знаме на НАТО“.