Спортистот Владимир Сињеглазов, кој беше прогласен за најсилен човек во Русија во 2009 година, почина од последиците од коронавирусот на 61 -годишна возраст, јавуваат руските медиуми.

Како што е наведено, Сињеглазов ги помина последните денови од животот во кома и со реанимација. Еден ден претходно, почина и неговата сестра како последица од инфекцијата „Ковид 19“, објави „Спутник“.

За 30 години од неговата спортска кариера, Сињеглазов постави 26 светски рекорди.

Во Европа, тој беше наречен „Крал на шпагата“, бидејќи можеше да изведе шпага потпирајќи се на две столици и исторемено да држи друг силен човек или голема тежина во исто време.

Специјално по нарачка, за него се направија руски ѕвона со тежина до 90 килограми.

📷