Која трета доза вакцина да се прими? Не мора да е иста како и првите две, објаснува вирологот д -р Ана Банко, која зборуваше во „РТС Ординација“ за вакцините, делта сојот и опасностите што демнат дури и во тоалетот кога станува збор за инфекција.

Д -р Банко рече дека не е изненадување што ја примаме третата доза, и дека најверојатно ќе се даваат четврта и петта доза. Во моментот кога ќе се намали замавот на пандемијата, тогаш можеби ќе може да зборуваме за различен режим на вакцинација.

– Имуносупресирани пациенти се приоритетна група за вакцинација по шест месеци, после нив граѓани кои имаат хронични болести, а следни се оние кои примиле Синофарм, поради механизмот на дејствување на кинеската вакцина, советува таа.

Нивото на антитела почнува да опаѓа по три месеци, на крајот од шест месеци имунитетот изразен со антитела е еднаков на износот што го имало лицето по инфекцијата или првата доза.

– Кој примил две дози Синофарм и поминале шест месеци, би препорачала да ја прими третата доза, без разлика дали е Синофарм или Фајзер. Кај постарите лица и имуносупресирани, се покажа дека механизмот или платформата на која е произведен Синофарм понекогаш не им дозволува да развијат имунитет, и видовме во реалноста дека луѓето постари од 60 години не развиле имунитет дури и по првите две дози на Синофарм – не е ништо чудно. Се препорачува овие луѓе да примаат Фајзер, вели таа.

– Кога станува збор за Спутник, првата и втората доза не се идентични, компонентите се различни, а „бустерот“ (третата доза) е враќање на првата варијанта на вакцината, носител на кој помалку се „сеќаваме“ од првата доза. Имунитетот нема да го отфрли како веќе познат, и за нас е важно тоа да не се случи, рече д -р Банко.

Ако сте примиле Астразенека, можете да ја добиете Фајзер како засилувач. Оние што ги измерија антителата, доколку ги немаат по првите две дози, според советите на стручните лица, треба да се префрлат на Фајзер.