Дваесетгодишната трудница Јована Петровиќ од Кнежевац почина почина во вторникот во четвртиот месец од бременоста со близнаци од компликации на корона вирусот.

Трудницата била примена во Клиничкиот центар Ниш три дена порано, и оттогаш е под постојан надзор на медицинскиот тим. Поради влошување на состојбата, два дена била на респиратор, а потоа починала. Таа не била вакцинирана против корона вирусот.

Во утринската програма на Телевизија Курир, за овој случај говореа гинекологот и акушер на ГАК „Народни фронт“, Вања Милошевиќ и деканот на Медицинскиот факултет во Крагуевац, проф. Д -р Владимир Јаковљевиќ.

– Деликатноста на оваа ситуација бара голема претпазливост. Во ваква ситуација, треба да се биде многу искрен трудниците. Треба да се нагласи дека вакцината не е стопроцентна заштита, ниту е апсолутно безбедна. Но секој гинеколог мора да има индивидуален пристап кон своите пациентки. Како што можеме да видиме препораките што ги добила оваа бремена жена, а кои не ги послушала, завршија трагично. За да не навлегуваме во таа приказна за постојани препораки, мислам дека ова е моментот кога треба да застанеме пред нашите одлуки со нашите лични постапки и интегритет. Тука имаме две работи. Во овие една година имаме 14.000-15.000 родилки, а од нив, за 18 месеци, имавме околу 350 заразени жени, од кои повеќето имаа лесна клиничка слика – рече д -р Милошевиќ.

Професорот д -р Владимир Јаковљевиќ, декан на Медицинскиот факултет во Крагуевац, рече дека социјалните мрежи имаат многу големо влијание врз оваа ситуација во општеството.

-Сега е крајно време да бидеме сериозни. Моето барање до сите мои колеги е прво да не испраќаат пораки, што дополнително може да ги исплаши бремените жени. Имавме две сосема спротивни гледишта – или препорачаа вакцинација или не. Со такви контрадикторни ставови, ги збунивме бремените жени и ништо не решивме. Треба да почекаме за да донесеме некои заклучоци – заклучуваат лекарите.