Ако навреме ги препознаете знаците на срцев удар, можете да реагирате и да се заштедите себеси или животот на друг.

Многу луѓе веруваат дека главниот симптом на срцев удар е кога лицето се држи за срцето поради болки во градите. Но, тоа не е точно. Повеќе од 25 % од срцевите удари се случуваат тивко, без јасни симптоми или знаци, а пред да се случи телото дава знак за потенцијален срцев удар.

Погледнете кои 4 знаци се сметаат за аларм за срцев удар.

1. ОТОК. Повеќето луѓе мислат дека отокот на зглобовите и нозете е главно предизвикан од долго седење или стоење. Сепак, мора да бидете свесни дека срцева слабост може да доведе до акумулирана течност во телото, што резултира со оток на глуждовите, стапалата, нозете, па дури и стомакот. Со собирање на течноста, лицето може да добие тежина за краток временски период и да го изгуби апетитот. Во овој случај, задолжително контактирајте го вашиот лекар.

2. АНКСИОЗНОСТ. Оние кои прежвеале срцев удар тврдат дека имале напади на анксиозност непосредно пред ударот. Тука понекогаш постои проблем, бидејќи луѓето кои страдаат од вознемиреност кога имаат напад на анксиозност често сметаат дека имаат срцев удар. Но старата изрека вели: „подобро да се спречи, отколку да се лечи”.

3. БОЛКА ВО ДРУГИ ДЕЛОВИ ОД ТЕЛОТО. Пред срцевиот удар, мала болка може да почне во градите и да се шири кон вилицата, рамото, раката, грбот и стомакот. Во некои случаи, луѓето воопшто не чувствуваат болка во градите, туку само болка во други делови на телото, поради што не се сомневаат на срцев удар. Ако имате болки во една или двете раце или помеѓу плешката, не ризикувајте.

4. КАШЛИЦА. Уште еден симптом е искашлување крвава слуз или ненадејна кашлица придружена со затегнување на грлото и градите. Ова може да укаже на срцева слабост и акумулација на течности во белите дробови. Затоа обрнете посебно внимание на овој симптом.