Најмала доза на цијанид може да биде опасна, а овој отров може да се најде во семките на јаболкото. Затоа е важно јаболкото добро да го исчистите.

Бидете внимателни бидејќи не сите делови од плодот од јаболкото се јадат.

Многумина не знаат дека семките во јаболкото кои „уредно се лизгаат” низ грлото заедно со плодот се всушност отровни.

Тие содржат амигдалин, кој ослободува цијанид. Вистина е, дека би требало да изедете дури 40 јаболка за да се отруете со цијанид, но експертите сугерираат дека и најмалата доза на цијанид може да биде опасна.

Затоа најпаметно е семките од јаболките да ги исфрлите и воопшто да не ги голтате.