Човек од соседна Бугарија раскажува за неговиот пат во животот и борбата со чумата на 21 век-рак. Неговата приказна на многумина им дава надеж!

„Во 2002 година ми открија тумор во мозокот – бениген. Веднаш бев примен во „БЛД – Софија“ на операција. Туморот беше голем 5/5 см, но операцијата помина успешно. За мене неврохирурзите во оваа болница се најдобри во Бугарија. По две години се покажа дека туморот е рекурентен (метастатски карцином) и е со речиси иста големина. Требаше да ми се направи нова операција – тогаш располагаа со ласерска техника и операцијата помина, но се покажа дека сум добил парализа на левата рака, и нога. Го испитуваа туморот и се покажа атипичен. Тогаш отидов на онкологија и следеше радиотерапија, но и тоа не помогна – туморот повторно се повтори и се наметна нова операција.

По неа отидов на рехабилитација и таму, за моја среќа, се сретнав со еден човек кој ми го промени животот. Тој сподели дека бил болен од рак на бубрезите. По операцијата се покажало дека е неуспешна и му давале од 3 до 4 месеци живот. Потоа се сретнал со некоја жена која му кажала за една билка и начинот на подготовка на лек од истата.

Билката се вика  бозел – да прецизирам – поточно претставува грмушка која расте во пустините и околу речните канали, (во Македонија ја има во изобилство) се бере плодот, кој личи на боровинка и е со речиси иста големина. Расте кон крајот на август – почетокот на септември. Плодот треба да е добро зрел за да има лековити својства. Откако ќе се набере, се мие и се става во тегли, наизменично еден ред бозел, ред шеќер и така се додека не се наполни до врвот. Се чува на место каде има сонце, за да ферментира. По две недели се затвора и се става во фрижидер. Може да се направат 2, 3 или 4 тегли, но барем две се потребни за да ви стигнат до другата година. Се зема по една чајна лажичка секое утро на гладно, 10 минути пред јадење.

Во ефектот на овој третман прво ме убеди човекот кој ми го кажа. Почнал да го зема по тешката дијагноза – поминаа 5 месеци, а тој е се уште жив! Отишол на преглед – Резултатите покажале дека нема ништо од ракот. Тогаш и јас почнав да го земам, природно, почекав 2 месеци да го наберам бозелот и да го приготвам. Почнав да пијам.

Од последната операција поминаа 4 години – до сега немам релапс-(враќање на болеста). За исцелителна моќ на бозелот раскажував на многу луѓе и при разговор со една лекарка ми кажа дека нејзина пациентка оздравела на ист начин – имала рак на дојка. Кога ја прашала какви лекови земала, таа одговорила дека оздравела само со помош на билката. На контролен преглед за нејзината болест и соопштиле дека ракот исчезнал.

Бозелот спокојно може да се зема и со лековите кои ви се препишани, па го примате мирно и без грижи – тој е корисен за имунолошкиот систем и за уште многу други болести. Бозелот , како што реков, се бере зрел, а ако има некои зелени и такви за кои се сомневате дека се незрели, подобро да ги отстраните. Плодот треба да е мек и темен, речиси црн. Што се однесува до пиењето, особено во почетокот, додека се навикнете, е малку непријатно. Мене ми се повраќаше додека го земав, но со текот на времето се навикнувате. Исто така, во почетокот треба да имате тоалет во близина, бидејќи од околу половина час по користењето, може да ви се појави зачестена потреба од одење во тоалет. Патем, бозелот го земаат и сосема здрави луѓе кои сакаат само да го зајакнат имунолошкиот систем. Тој помага против грип на пример.

Им посакувам среќа и здравје на сите и најмногу заздравување на болните!“, стои во завршувањето на пораката на храбриот човек. Од оваа сторија може да заклучиме дека понекогаш лекот вреди пет пари народски кажано, само треба некој да ни го каже.