Анализата на податоците собрани во 28 европски земји од 143 милиони луѓе покажува дека бројот на случаи на рак на дебело црево се зголемува кај луѓето под 50-годишна возраст.

Резултатите од холандските научници објавени во експертскиот извештај на Гут предупредуваат за особено изразено зголемување на овој тип на рак има кај луѓе на возраст меѓу 20 и 29 години (од 0,8 случаи на 100.000 во 1990 година на 2,3 случаи на 100.000 луѓе во 2016 година.

Истражувачите од Универзитетот Еразмо веруваат дека водечките причини за овој феномен се широко распространета дебелина и нездрава диета.

Во повеќето европски земји, програмите за детекција на колоректален карцином започнуваат по 50-годишна возраст.