Тинејџерот Д.Ј. (16), кој ненадејно почина вo неделата на Ада Циганлија во Белград за време на натпреварот помеѓу ФК Рад Бараево и ФК 011, според првите информации, починал поради пукната аневризма на мозокот, поради што крвта се излеала во неговиот мозок.

Како што изјави Игор Дејановиќ за Блиц.рс, претседателот на Ферплеј лигата, момчето било прегледано една недела пред кобниот натпревар.

– Прегледот го направи нашиот лекар Бојан Шежез. Како и секогаш, се беше направено во детали, сите анализи беа направени и Д. Ј. беше добро. Сепак, на овие прегледи не можеме да видиме дали децата имаат нешто вродено. Затоа секогаш им кажуваме на родителите да се запрашаат дали има нешто наследно, бидејќи тие прегледи што се прават не можат да откријат некои работи. Ние не работиме на скенери, затоа што нема потреба од зрачење на здрави деца, а и ги немаме, вели Дејановиќ.

Според неговите информации, момчето се фатило за главата околу 30 секунди пред крајот на натпреварот.

– Како што ми рекоа, тој ја фатил главата 30 секунди пред крајот на играта и тренерот му рече да го напушти теренот. Тргна и падна. Секогаш има лиценциран персонал кој веднаш притрча. Нашиот физиотерапевт му го извади јазикот, но неговиот јазик веќе беше син. Тогаш дошле на помош лекарите на Црвениот крст кои биле во близина, а брзата помош пристигнала за околу 20, 25 минути. Му дадоа адреналин … – вели тој.

Тој додава дека во Ургентниот центар изјавиле дека починал од пукната аневризма на мозокот, поради што крвта се излевала во неговиот мозок.

– Го имаше тоа проширување, од друга страна, обдукцијата не е завршена … – наведува тој.

Тој вели дека неговиот татко и брат го гледале натпреварот.

– Тешка тага … Не знам што да кажам, освен што е добро што мајка му не беше таму. Не знам како таа би се справила со тоа – вели тој и посочува дека турнирите нема да се играат оваа недела.

– Мојот сопруг ги одведе Далибор и неговиот помлад брат на натпревар, и во еден момент ми се јави и ми рече „Дача падна, не дише“. Се обидов да го добијам подоцна, да дознаам што се случува, но тој не одговори – очајната мајка ја започнува приказната:

– Ми се јави познаник и ми рече дека Далибор го погледнал својот татко една минута до крајот на играта и покажал дека не е добро. Сопругот му рекол да го повика тренерот доколку не може да игра, па отишол кај него. Меѓутоа, откако тренерот го праша: „Дачо, што ти е, можеш ли да играш?“ тој се срушил во неговите раце и починал.

Мајката на несреќното момче нагласува дека нејзиниот син пред 15 дена бил на лекарски преглед.

– Имаа систематски преглед на секои шест месеци, тренерот Филип се грижеше многу да ги одржува сите здрави. Резултатите беа одлични – додава мајката.