Пациентите се во полоша состојба отколку што би биле кога би биле заразени со вирусот, вели лекар од болница од Оклахома
За време на пандемијата на коронавирус, луѓето се обидуваа да се заштитат на различни, а честопати тие начини немаа логично објаснување. Така, некои се мачкаа, некои пиеја разни препарати, најчесто опасни по живот. Во САД во последно време е актуелен нов начин на превенција – земање „ивермектин“, лек против паразити, поради што се регистрирани и многу несакани последици.

Би-би-си објавува случај од болницата во Оклахома каде пристигнал итен повик, бидејќи еден граѓанин се предозирал со лекот, кој обично им се дава на жвотните за заштитата од паразити.

Мали дози на „ивермектин“ се одобрени за употреба кај луѓе, но само во посебни ситуации, а не како заштита од коронавирус.

„Мора да имате рецепт за овој лек, и тоа со причина, бидејќи може да биде опасно да го земате сами“, вели д -р Џејсон Микејли.

Тој открива дека имале повеќе случаи на предозирање со лекот, кои дополнително го оптовариле персоналот во болницата, кој веќе е преморен поради наглото зголемување на бројот на заразени со коронавирус.

Тој додава дека пациентите кои го земале лекот дошле во болница со повраќање, болки во мускулите, па дури и губење на видот.

„Пациентите се во полоша состојба отколку што би биле кога би биле заразени со вирусот“, рече тој.

Сето ова се случува затоа што некои веруваат во приказната дека овој лек може да спречи зараза со коронавирусот, и покрај фактот дека никогаш не бил докажан или тестиран.

Оваа недела, влијателниот водител на подкасти Џо Роган, кој е антиваксер, исто така рече дека зема „ивермектин“ откако добил позитивено тест за коронавирусот.

Неговата употреба стана толку вообичаена во САД што Администрацијата за храна и лекови минатиот месец издаде соопштение во кое ги повикува луѓето да не го земаат.

„Вие не сте коњи, ниту крави“, порачаа тие, предупредувајќи дека земањето големи дози од лекот е„ опасно и може да остави сериозни последици“.

ЕМА: „Ивермектин“ да не се користи за лекување „ковид-19“, надвор од клиничките испитувања

Според Европската агенција за лекови, потребни се дополнителни истражувања за да се утврди неговата ефикасност против коронавирусот
Лекот „ивермектин“ не треба да се користи за лекување на ковид-19 надвор од клиничките испитувања, препорача Европската агенција за лекови (ЕМА).

ЕМА објасни дека ги разгледале најновите докази за употребата на ивермектинот како превенција и третман на ковид-19 и заклучиле дека дополнителните податоци не ја поддржуваат неговата употреба против коронавирусот надвор од клиничките испитувања.

Агенцијата дека не добила документи со кои се одобрува употреба на лекот, кој долго време се користи за лекување на некои паразити, вклучително и вошки.

Според ЕМА, потребни се дополнителни истражувања за да се утврди неговата ефикасност против коронавирусот. Лабораториските тестови откриле дека лекот може да ја блокира репликацијата на вирусот кој предизвикува ковид-19, но со многу повисока концентрација на ивермектин. Токсичните последици од тие повисоки дози не можат да се исклучат.