Државното правобранителство на Хрватска во Велика Горица поднесе обвинение против 34-годишната жена, која е обвинета за грубо кршење на правата на детето како мајка, а исто така е обвинета и за кривично дело затајување.

Според државното обвинителство на округот Велика Горица, обвинението ја товари за кршење на правата на детето како мајка и законски застапник на детето (2008) од 24 јануари 2019 година до 2 мај 2019 година, во Загреб.

Таа е обвинета дека, и покрај тоа што постојано го информирала докторот за природата на болеста и можните штетни последици од нелечењето, свесна за нејзините постапки за здравјето и животот на детето и согласувајќи се со сите последици, таа одбила да го однесе детето на доктор и да се подложат понатамошните терапевтски процедури и третманот, па поради нелекување, имало брза прогресија и влошување на болеста и смртта на детето.

Обвинетата исто така се товари дека од 8 август 2018 година до 23 мај 2019 година во Загреб, за време на медиумска хуманитарна акција за потребите на третманот на детето, отворила банкарски сметки на име на детето во кои разни донатори платиле вкупно 985.830 куни, собрани исклучиво за лекување на детето, од кои таа потрошила сума од 422.546 куни за лични потреби.