Недостигот на одреден витамин во телото може да предизвикува силна желба за благо или за брза храна.

Нутриционистите советуваат да воведете цинк и хром во исхраната, што ќе допринесе за брзо и сигурно губење килограми.

Улогата на хромот во губењето на тежината

Хромот им помага на клетките да ја апсорбираат глукозата, ја зголемуваат телесната чувствителност на инсулин. Кога има доволно хром во организмот, телото ги користи јаглехидратите што влегле во телото како извор на енергија, без да ги претвора во масти.

Ако ви недостига хром, ќе имате постојана желба за благо, нема да можете да поднесете глад, а телото ќе има потреба од чоколадо.

Хромот може да се најде во морските плодови, говедското месо, месото од живина, семките од тиква. Ако сте на диета, одберете исхрана што ги вклучува овие производи.

Улогата на цинкот во губењето на тежината

Цинкот е одговорен за метаболичките процеси во организмот, особено за варењето на маснотиите и јаглехидратите. Тој има многу други важни функции во организмот, а особено придонесува за физичката издржливост, имунитетот, помнењето и функцијата на репродуктивниот систем.

Без доволна количина на цинк во организмот, никогаш нема да ги постигнете посакуваните резултати со диета.

Телото го добива цинкот преку храната. Храна богата со цинк е квасец, сусам, семки од тиква, говедско, какао, жолчка, брашно од цели зрна пченица.

Ако досега не ви успевале диетите, најдете некоја што ќе ги содржи гореспоменатите производи или едноставно во исхраната вклучете додатоци со овие минерали.