Црешите се многу омилено овошје во овој период и се одлично освежување.

Сепак, треба да обрнете внимание на една работа која може да биде опасна, а многумина ја прават.

Не се препорачува да ги голтате семките, бидејќи може да го загрозат вашето здравје.

Во семките има цијанонен гликозид, а нашето тело од него може да апсорбира само мала количина, но ако се претера може сериозно да го нарушите здравјето.

Многу поопасно од голтањето на семките е нивното грицкање, бидејќи така се допушта директно ова соединение и може да доведе до труње.

Симптомите се главоболка, вртоглавица, нервоза и повраќање. Може да дојде и до проблеми со дишењето, зголемување на крвниот притисок и забрзана работа на срцето.

Доколку сакате од црешите да го извлечете најдоброто, мора да знаете како да ги јадете.